TEK ZA ZDRAVJE

TEK ZA ZDRAVJE

Dokazov, ki govorijo v prid dejstvu, da je živ­ljenje telesno dejavnih bolj kakovostno, je veliko – tako znanstvenih kot tistih, ki jih imamo priložnost vsakodnevno videvati okoli sebe. Življenje ljudi, ki se ukvarjajo z redno vzdržljivostno vadbo,  je kakovostnejše, manj jih pestijo bolezni, po njih hitreje okrevajo, so samozavestnejši, delovno učinkovitejši in bolj zadovoljni s svojim življenjem. Torej, gremo v akcijo!

Zdravo srce, ki ga pridobimo tudi s tovrstno vadbo, je pravzaprav ena najpomembnejših stvari, h katerim bi morali stremeti rekreativni športniki. Vadba zgolj za moč mišic, torej za videz, zaradi katere veliko ljudi zahaja v fitnes centre, je seveda mnogo boljša kot nedejavnost, a prinaša manj za zdravje pomembnih rezultatov.

Vitkejša postava (manj telesnih maščob) je v dobro znani zvezi z različnimi boleznimi srca in ožilja; te bolj pestijo debelejše ljudi. Redna vzdržljivostna dejavnost ima recimo za posledico tudi ugodnejše razmerje med t. i. dobrim (HDL) in slabim (LDL) holesterolom v krvi, kar prav tako zmanjšuje tveganje srčno-žilnih obolenj. Z zdravniško nadzirano lahkotno dejavnostjo je mogoče tudi lajšati težave pri sladkornih in drugih obolenjih itd.